Bekar yemekleri – Tarif no :1
Pratik Pirinç Pilavı :
Malzemeler :
- 2 su bardağı pirinç
- Yarım su bardağı şehriye (Tercihen arpa veya yıldız)
- Yarım su bardağı sıvı yağ (Tercihen zeytin yağı)
- 2 adet et bulyon
- 1 litre kaynamış su (Pişirmeye başlanırken hazır bulunmalı)
Hazırlanış ve Yapılışı:
Önce iki bardak pirinç ayıklanır, sonra kaynatılan su ile iki ker yıkanıp durulanır. Kurumaya bırakıldığında çelik tencereye (teflon’da olur) yağ konulup kızdırılır. Su ısıtıcıye su koyulup kaynatmaya bırakılır. Ardırdan bulyon ve arpa yağa atılarak arpalar kararıp bulyon eriyinceye kadar yağda kızartılır. Bulyonlar karardıktan sonra pirinç usulca tencereye eklenir. Arpa ile pirinç karışıncaya kadar çevrilir ve bu esnada kaynayan su karışma işlemi bitince pirince eklenir. Pirincin üzerini bir-birbuçuk parmak su kaplayıncaya kadar su ilave edilir ve tencerenin ağzı kapatılıp suyunu çekmesi beklenirken bir ya da iki kere karıştırılması tercih edilmelidir. Harlı atşte takribi 10 dakikaya suyunu çekmiş olan pilavın altı kapatılıp tencere ile kapak arasına bir yaprak gazete kağıdı konularak 5 dakika dinlendirilip, servis yapılır.
Sebzeli (Etlide olabilir) Bulgur Pilavı :
Malzemeler:
- 2 su bardağı bulgur
- Yarım çay bardağı sıvı yağ (Tercihen zeytin yağı)
- 2 Çorba kaşığı Tere yağı
- 2 baş soğan
- 3-4 adet domates
- 6-8 adet yeşil biber
- 1-2 adet kırmızı salçalık biber (hani şu tatlı olanlarından)
- 2 adet et bulyon
- Yarım kilo mantar
- Yarım kilo kuşbaşı et (tercih edilmeyebilir, tercih edilirse de bulyon ve mantardan vazgeçilebilir)
Hazırlanış ve Yapılışı:
Sade Sebzeli :
Önce iki bardak bulgur ayıklanır, ancak suyla DURULANMAZ. Büyük bir hatadır bulgur pilavını durulamak. Bulgurun tüm tadını alır götürür. Kırmızı tatlı biber biraz kalın kesim (takribi 5 milimetre kalınlığında) doğranır. Yeşil biberler doğranabilir ama ben ikiye bölünmüş ya da ufak ise bütün atmayı öneririm. Mantarlar temizlenip ayıklanmalı. Domateslerin kabukları soyulup küp küp doğranmalı. Soğanlar yemeklik olarak doğranır ve tencerede yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulmaya başlanır. Tercihen yekpare atılacak ya da en fazla ikiye bölünecek yeşil biberler soğanla eş zamanlı olarak yağa eklenir ve öldürülmek üzere soğanlarla beraber çevrilir. Pembeleşmeye başlayan soğan ve solgunlaşan yeşil bibere ince dilim doğradığımız tatlı kırmızı biberi ilave edip biraz canını aldıktan sonra domates ve mantarı ekleyip suyunu salmasını beklerken bir yandan da çeviriyoruz. Tabi domatesleri ve mantarları eklediğimizde tuz ve bulyonu ilave etmeyi unutmuyoruz. Domates ve mantar suyunu saldığında bulguru ekleyip azıcık karıştırdıktan sonra yine önceden ısıttığımız suyu, yine pilavın üzerini bir-birbuçuk parmak kapatacak kadar bulgura ilave ediyor ve suyunu çekmesi için arkadaşı rahat bırakıyoruz. Suyunu çeken bulgurun altını kapatıp bi beş dakika sakinlemesine fırsat verip servise dayıyoruz.
Bunun aynısının etlisinde ise durum şu : Kuşbaşı doğranmış etler soğanlar ile birlikte tencereye atılıyor. Bulyon koymadan yola aynen devam edilebiliyor.
Marifet “Göz kararında” imiş.
Kolay gele, kolay geldiyse de afiyet ola. 😀